Cara Nak Buat Pes Cili Kering Tahan Lama
Cili kering pilih yang gemuk pendek tak pedas kalau suka pedas ambil yang kerinting Air panas mendidih saya panaskan guna cerek elektrik je senang Garam kasar. 5 biji bawang besar.
Petua Mudah Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Tanpa Berkulat Tidak Lengkap Rasanya Dapur Kalau Tiada Cili Boleh Dikat Natural Food Coloring Chilli Paste Food
Korang agak-agak je berapa banyak nak guna asal boleh dikisar okay.
![](https://i.pinimg.com/736x/e8/e1/33/e8e133c359777da5e8627719fa500c6b.jpg)
. I sebelum kak feena simpan cili merah dan cili hijau di dalam peti. Padahal baru guna sekali dua untuk masak. Jom kita tengok cara buat cili boh homemade yang power dan tahan.
Cara Simpan Cili Kering Tahan Lama. 34 sudu teh garam. Cara Buat Cili Boh Cili Kisar Power Dirumah Yang Tahan Lama Youtube Ayuh buat ayam masak cili kering untuk makan tengah hari ini.
Tanpa perlu gunting cili kering terlebih dahulu. Cara yang paling mudah dan jimat masa. Bila telah mendidih tutup api.
Apabila cili dah lembut toskan semua cili dan bawang putih di dalam periuk tadi. Elok je dalam fridge tak kulat tak berbau. So meh Kak Izz tunjuk cara buat cili boh yang boleh tahan lama sampai 3 minggu tau.
Selalu beli cili boh kat supermarket simpan tak sampai seminggu dah berkulat berbau. Cili kisar ni boleh tahan selama satu bulantidak berbauia juga kurang pedasDekat sini saya sharekan caranya dan rahsia masak sambal sotong yang sedap. Lagi satu additional tips kalau korang nak pes cili tahan lama semasa korang blend cili tu masukkan bawang putih dalam cili kisar sebab bawang putih bertindak sebagai anti kulat.
Gunakan air tapisan semasa merebus cili kering dan bawang putih ini. Sebenarnya mudah sangat nak buat cili boh yang awesome dan tahan lama. Cara ini boleh buatkan cili kisar korang jadi tahan lebih lama.
Cara ini sangat berkesan kerana anda tak perlukan gunting dan tak perlu nak pegang cili tangan pun tak la pijar. Jadi untuk dapatkan pes cili kering tahan lama. Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet.
Gunting cili kering lebih kurang 1 inci. Jenis bahan wadah penyimpanan hingga cara menyimpan kue kering bisa mempengaruhi. Dah sejuk sikit boleh tapis dan kisar macam tu je.
Cara Membuat Pes Cili Bohcili kering kisarcredit to rosehayatie_kitchen. Semua ni nanti tak perlu tambah air tau. Potong 2 cili kering dan rebus.
Thanks for watching this video. Pertama sekali potong cili kering buang bijinya dan kupas bawang putih. Masukkan ke dalam penapis yang berlubang agak besar untuk membuang biji cili.
Tidak dinafikan buat siap-siap pes cili kering sangat memudahkan kerja bila nak masak ayam masak merah sambal udang dan macam-macam lagi. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tu. 20 minit pun siap semua sekali.
_Last but not least dont. Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulat. Kemudian masukkan ke dalam periuk dan rebus cili hingga mendidih.
Tidak dinafikan buat siap-siap pes cili kering sangat memudahkan kerja bila nak masak. Tak kisah nak guna minyak masak jenis apa pun yang pasti jangan guna air. 3 biji cili merah.
Cili keringBawang putihAir tapis. Berpeluh ketiak nak habiskan gunting sepaket cili kering. Tak adalah susah sangat pun.
Tak perlu basuh lagi sebab tadi ia dah dicuci bersih. Tapi bila buat stok cili kisar banyak-banyak cili kisar akan cepat. Cili kering jenis kerintingCili kering ini tidak terlalu pedas.
Kisarkan kesemua bahan di atas. Okay ni dia tips untuk buat cili kisar jadi tahan lebih lama korang boleh kisar cili kering menggunakan minyak masak. Namun untuk kekal lama kena ada caranya.
Kali ini kami kongsikan Resepi Pes Ikan bakar untuk mak2 yang sibuk nak cepat tapi nakkan suami dan anak2 dapat makan sedap dan mak2 pula berasa berbaloi dan puashati luang masa nak masak sedap2. Hai semua dalam entry kali ni ummi nak ajar cara buat pes masakan yang tahan lama tanpa bahan pengawet dan dijamin tak akan berkulat rosak atau busukwajib simpan di freezer dlm beg plastik zip lockmmg tahan berbulan bulan lasenang memudahkan kerja mak2 yang sibuk bkerja jom try inilah jalan penyelesaiannya. 4 sudu besar minyak masak.
Ini jer yang selalu kak nad akan buat. Kalau kering sangat tambah air sikit je. 4 hingga 5 batang serai.
Sebab Umur 30-an Pun Anda Boleh Nampak Macam 20-an. Masak dengan air yang dah di tapis juga sampai mendidih dan boleh tutup api. Sukatan dalam 14 cawan.
Ini saya nak kongsikan resepi cili boh yang simple untuk dicuba di rumah. 150gram cili kering kerinting. Do share your result after you try this recipe.
Jadi sekali buat memang sekali banyak. Dont forget to LIKE COMMENT SHARE this video. Bawang merah dimayang dan dipotong besar 2 versi Bawang putih dimayang Lada besar 1 biji dimayang Cili padi 3 biji dimayang Cili kering 10 tangkai dipotong kecil-kecil Daun kari.
Basuh cili tersebut di bawah aliran air paip. Cara Mudah Buat Pes Cili. 2 labu bawang putih.
Petua Supaya Cili Kisar Tahan Lama Tidak Berkulat Sebulan Lebih Pun Masih Elok. Kemudian boleh tambah cili kering tu lagi dan lagi sampai siap. Tak perlu nak kisar cili kering setiap kali nak masak.
Letakkan satu sudu besar garam dalam rebusan dan kacau sebentar. PETUA CILI KISAR TAHAN LAMA DAN TIDAK BERKULAT Kak nad memang akan buat pes cili kering untuk memudahkan kerja memasak. Kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama.
Paling remeh dan leceh sekali bila nak buat stok cili boh ialah nak gunting cili kering satu-satu. Segenggam cili kering 3 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci halia 1 inci kunyit hidup 1 inci. Ini cara saya blend cili kering tahan lama.
Cili kering 2 labu bawang putih. Seterusnya rebus cili kering bersama bawang putih sampai cili menjadi lembut. Panakan minyak masak dalam kuali dengan.
Masukkan dalam tupperware dan bila dah sejuk baru simpan dalam peti ais. Pastikan untuk selalu menutup wadahnya. Tangan pun pijar lepas tu.
Kemudian toskan tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih. Ni Tim kongsikan cara CEPAT dan RINGKAS nak buat stok cili boh. Selepas rebus sejukkan buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar.
Potong cili kering buang biji dan kupas bawang putih cuci bersih. Ini resepinya pes ikan bakar sedap.
Buat Siap Siap 6 Pes Ni Confirm Nak Masak Apa Pun Sekejap Siap Aku Okay Food Cooking Recipes Homemade
Rasa Kongsikan Resipi Pes Nasi Ayam Hasil Air Tangan Saudara Paan Selamat Yang Dijamin Sedap Rugi Kalau Tak Cuba Homemade Malay Food Food
Mudah Guna Food Processor Buang Biji Lada Kering Takyah Gunting Satu Satu Mingguan Wanita Food Processor Recipes Cooking Tips Food
Comments
Post a Comment